miercuri, 2 decembrie 2020

Folosirea modulelor peltier

Modulele peltier, sau celulele peltier sunt generaoare termoelectrice care folosesc energia termică pentru a produce curent electric. 
Funcţionarea lor se bazează pe efectul Seebeck. Efectul Seebeck, sau efectul termoelectric direct, constă în apariţia unei tensiuni termoelectromotoare într-un circuit compus din doi sau mai multi conductori sau semiconductori ale căror contacte sunt menţinute la temperaturi diferite. A fost descoperit în 1821 de fizicianul german baltic Thomas Johann Seebeck.
Efectul Peltier a fost descoperit în 1834 şi este invers efectului Seaback, de aceea unii vorbesc despre efectul Seebeck-Peltier. Efectul Peltier constă în degajarea sau absorbţia de căldură la joncţiunea dintre doi conductori diferiţi (metal sau semiconductor), când prin aceasta circulă un curent electric. Efectul Peltier  se foloseşte destul de intens în ultima vreme în construcţia  genţilor frigorifice deoarece prin alimentarea cu curent electric scoate căldura dintr-o incintă şi o transferă în afară. Exact ca în unul din principiile termodinamicii: căldura se transferă la rece.
Revenind la efectul Seeback acesta se foloseste frecvent în constructia sondelor de temperatură (termocuple) ce pot măsura temperaturi destul de mari chiar până la 1000 grade C. Generarea unei tensiuni ce poate fi utilizata este însă o problema mai complicată dar care în ultima vreme datorită avansului tehnologiei a început să fie rezolvată. În timp au fost multe încercări urmărind în special 2 ţeluri: obţinerea luminii şi alimentarea unui aparat de radio. S-au obţinut rezultate dar costurile erau destul de mari şi de aceea s-a folosit acest efect mai mult în industria spaţială şi militară.
De curând însă, au apărut pe internet diverse filmuleţe şi discuţii despre aceste module fiind chiar comparate cu celulele fotovoltaice care produc curent electric folosind lumina. 
De curând însă, au apărut pe internet diverse filmuleţe şi discuţii despre aceste module fiind chiar comparate cu celulele fotovoltaice care produc curent electric folosind lumina.

Se ştie ca aceste module au un randament scăzut şi câtea probleme importante la puteri mari. Adică ştiind că se produce curent electric prin diferenţa de temperatura dintre cele două jocţiuni, ca să obţinem curent şi tensiuni mari acea diferenţă trebuie să fie mare deci suprafaţa rece trebuie să aibă o temperatură căt mai mică. Aici apar problemele de răcire. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu